E Ticarete nasıl başlamalıyım ?
home keyboard_arrow_right Blog keyboard_arrow_right E Ticarete nasıl başlamalıyım ?

E Ticarete nasıl başlamalıyım ?

E ticaret yapmanın en yaygın üç hali bulunmaktadır.

 

Birinci yöntem olarak, çok sık karşılaştığınız bir yöntem olan facebook, instagram gibi sosyal medya platformları aracılığıyla müşterilerinize ulaşabilir, ürünlerinizi tanıtabilir ve satış yapabilirsiniz. Sıfırdan bir hesap açıp, ürünlerinizi alabilecek potansiyel müşterilerinize ulaşmak vakit alacaktır. Fakat senaryolarınız güzel ve ilerisi için yatırım olarak sosyal medya stratejinizi oturtabilirseniz, mağazanıza sadık müşterileriniz olacaktır ve bu sizin büyümenizi sağlayacaktır. Satış için bir kargo firmasıyla kapıda ödeme alma veya sanal pos sağlayan bir fintek şirketinden link ile ödeme alabilirsiniz. Eğer ki bir müşteri kitleniz varsa kendi e ticaret siteniz üzerinden rahatlıkla satış yapabilir ve pazaryerlerine komisyon vermek zorunda kalmazsınız. Komisyona ayıracağınız bütçe ile daha çok reklam ve kampanyalar düzenleyerek, müşterilerinize iyi bir alışveriş deneyimi yaşatabilirsiniz. İyi bir alışveriş deneyimi yaşayan müşteri bir arkadaşını getirecektir. Müşterilerinizi ön planda tutar ve onları mutlu edebilirseniz başarı da beraberinde gelecektir.

 

İkinci yöntem olarak en yaygın olarak yapılan hali pazaryerlerinde satış yapmaktır. Günlük trafiği yüksek olan pazaryerlerinde satış yapmak, ürünlerinizi birilerinin görmesi bakımında başlangıç için tavsiye edilen bir adımdır. Yüksek trafikli bir c2c web sitesinde mağaza açmak; lüks bir caddede bir dükkanınız olması gibi düşünebilirsiniz. Pazaryerlerinin kendi içinde rekabeti yüksek de olsa, ürünlerinizin satılması ihtimali vardır. Lüks bir caddede mağaza açmanın bedeli olarak pazaryeri sizden komisyon alacaktır ve bu komisyon sitenin popülerliği gibi etkenlerle yükselmekte ve kazancınızı azaltmaktadır. Yüksek trafikli pazaryerlerinde satış yaparken maliyet ve kar durumları tekrar tekrar analiz edilmeli satış yaptıkça zarar edilmediğinden emin olunmalıdır. Esnek komisyona sahip pazaryerlerinde satış yapan mağaza sahipleri, zarar ederek e ticarete kötü bir veda edebiliyorlar. Pazaryerlerinde satış yapmak istiyorsanız, pazaryerinin kategorilere göre isteyeceği komisyon oranlarını incelemeli ve hesabınızı ona göre yapmalısınız. Pazaryerlerinin bir diğer dezavantajı ise, kötü niyetli bir müşteri sizin mağazanızı şikayet ederek şüpheli duruma düşürebilir ve gelişmesi için belki yıllarınızı verdiğiniz mağazanızın aktif olmamasına sebep olabilir. Avantajları ve dezavantajları birlikte düşünüldüğünde e ticarete başlangıç için pazaryerlerinde satış yapmanızı biz de tavsiye ederiz. Uluslararası pazarlarda satış yapacak ve dış pazarlarda ürünlerinizi denemek istiyorsanız kesinlikle pazaryerlerinde ürünlerinizi sergilemeli ve ülkelerden gelen tepkilere göre yol haritası oluşturmalısınız. Büyük bir yatırımı küçük sermayelerle test ederek başarı oranınızı artırabilirsiniz.

Üçüncü yöntem olarak kendi e ticaret siteniz üzerinden satış yapmak. E ticaret sitesi olarak hazır yazılımlar, ücretsiz yazılım eklentileri ve bir çok alternatif yöntemle ödeme alabileceğiniz sistemleri kullanarak e ticaret altyapısına ulaşabilirsiniz. Profesyonel bir e ticaret sitesi yaptırmanız için bir yazılım şirketi ile anlaşmalı ve dilediğiniz gibi tasarımını yaptırmalı, istediğiniz modülleri ekletmelisiniz. Anlaştığınız şirketin sonradan da doğabilecek ihtiyaçlarınız karşılayabilir nitelikte olmasına dikkat etmelisiniz. Bir e ticaret sitesinin kuruluşundaki amaç, potansiyel müşterilerine hızlıca ulaşıp satış yapabilir hale gelmesidir. Sitenin sadece otomatik bir sistem görevinde olacağını unutmamalı ve esas hedefinizin müşterilere iyi bir deneyim yaşatmak olduğunu hatırlayarak ilerlemelisiniz. Sitenizin kurulumdan sonra aktif hale gelmesi için bir sanal pos şirketi ile anlaşmalısınız. Bu anlaşmanın olması içinse bir şirketinizin olması ve fatura kesebilir olmanız gerekmektedir. Bireysel bir firma veya tüzel bir şirket açmanız ve vergi mükellefi olmalısınız. Vergi numaranızla birlikte bir sanal pos cihazına başvurmalı sonrasında onay almanızla birlikte siteniz aktif hale gelecektir. Sitenizin aktif hale gelmesi için mesafeli satış sözleşmesi, gizlilik sözleşmesi, iade politikası gibi sözleşmeler bulunmalı ve bunlar aktif olarak çalışır vaziyette olmalıdır. Sözleşmelerinizin hazır olması sanal pos şirketinden onay almanızla birlikte sitenizin açılışı tamamlanacaktır.  Siteniz açıldıktan sonra ve satış yapmaya başladıktan sonra bir kargo firması ile anlaşarak daha uygun fiyatlarla kargo gönderebilirsiniz. Sitenizin başarılı olması ise neredeyse tüm çözüm yöntemlerindeki ortak amaç olan müşteriye ulaşmadaki başarınıza bağlıdır. Müşterilerinize internet üzerinden organik olarak, reklam vererek ve geleneksel yöntemlerle ulaşabilirsiniz. İnternet reklamlarıyla kendinizi duyurmanız ve satış başı reklam maliyetinizi hesaplamalı ve sonrasına bu maliyeti düşürmeye odaklanmalısınız.

 

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar