E İhracat Nedir ? E İhracat Yapmak İçin Nelere Dikkat etmeliyim ?
home keyboard_arrow_right Blog keyboard_arrow_right E İhracat Nedir ? E İhracat Yapmak İçin Nelere Dikkat etmeliyim ?

E İhracat Nedir ? E İhracat Yapmak İçin Nelere Dikkat etmeliyim ?

İhracat Nedir ?

 

    İhracat bir mal veya hizmetin yurt dışına satılması aynı zamanda ülkeye yabancı para girişi sağlayan ve ekonomi için kilit önem taşıyan ithalat ihracat dengesinin ülke lehine olanıdır. İthalat ihracattan ne kadar fazla olursa ülke kendi kendine o kadar yetememiş, ürettiğinden daha fazlasını tüketmiş anlamına gelmektedir. İhracatın fazla olması ekonominin kendine yetmesi ve arta kalanı dışarıya satabilmesi anlamını taşımaktadır. Ülkenin diğer ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmaları, siyasi olarak diğer ülkeyle yakınlığı, coğrafya, teknoloji kapasitesi gibi temel kriterler ihracat ortamının oluşması için gereklidir. Ticaret anlaşmalarının olmaması, gümrük vergileri, ödeme altyapılarının tam oturmamış olması, lojistik sektörünün gelişmemiş olması ihracatı negatif yönde etkilemektedir.

 

    Ticaret bakanlığının resmi sitesinden bakarak serbest ticaret anlaşmaları ve detaylarını öğrenebilirsiniz. Şu an kullanımda olan 36 adet serbest ticaret anlaşması vardır. Serbest ticaret anlaşması bulunan ülkelere diğer ülkelerden daha kolay ticaret yapılabilmektedir. Umarız ki bu anlaşmaların sayısı giderek artar.

 

    Lojistiğin, teknolojinin gelişmesi ile ihracat farklı bir boyut kazanmış ve daha küçük ölçekte üretim yapan ve ürettiği ürünü dünyaya satmak isteyen girişimci iş insanları rekabeti küresel boyuta ulaştırmış, bu talebin etkisi olarak lojistik çözümleri girişimcilere göre düzenlenmiş, ticari hareketlilik ülkeler arasında hızlanmış ve küresel olarak büyümeye devam etmektedir. Bilişim sektörünün gelişmesi, insanlar arası iletişimin artması ve kolaylaşması uluslararası ödeme yöntemlerine olan talebi artırmış, bu talep de yeni çözümler ve kolaylıklar doğurmuştur.

 

    Günümüzde yurtdışına satış yapmak veya yurtdışından ürün getirmek oldukça kolaylaşmıştır. Doğru ürünü doğru zamanda doğru kullanıcının önüne çıkaran her girişimci bu küresel pastadan payını alabilmektedir. Tek ürünün bile kıtalararası satılabilmesi dış ticarette yakın zamanda gelişen mikro ihracat kavramını oluşturmuştur. Mikro ihracat son zamanlarda çok sık kullanılan küçük boyutta ve gümrükte zaman kaybının üstesinden gelinerek en hızlı biçimde küçük çaplı bir ürün satışını gerçekleştirmenin en kolay yolu olarak söyleyebilirz.

 

e ihracat harita

 

E İhracat Nedir ?

 

    E ihracat, ihracat süreçlerinden müşteri bulma, pazarlama, ödeme alma gibi yöntemlerin hızlı bir biçimde internet üzerinden yapılması ve sürecin internet üzerinden yönetilmesidir. Kendi web sitenizden diğer ülkelere ürün satabilir, ödeme alabilir ve kargoyu paketleyip alıcıya uluslararası kargo şirketleri ile hızlı biçimde ulaştırabilirsiniz. E ihracat için de ticaretin her türünde olduğu gibi en önemli unsur güvendir. Siz iyi bir ürün veya hizmet sunduğunuzda karşılığını kat ve kat geri alabilirsiniz. Para biriminin Türk lirasından daha değerli olduğu ülkelere yapılan ihracat, maaliyetlerinizi daha küçük boyutlarda tutarak üretim imkanı ve daha yüksek fiyatlara satış imkanı dolayısıyla karınızı artırmanız anlamına gelmektedir. Türkiye özellikle işçi ücretleri ve emek gerektiren ürünlerin imalatındaki ucuzluk olarak avantajlı durumdadır. Bu farklılık doğru kullanılırsa bir avantaj oluşturabilmektedir. Avantajı doğru değerlendirmek uzun ve zorlu bir süreç olduğundan çoğu firma bu yolda başarılı olamamaktadır. E ticarette başarı oranı yüzde 1 olarak kabul edilmektedir. E ihracatta başarı oranı buna yakın seyretmektedir ve planlı yürütülmediğinde başarısızlık kaçınılmaz olmaktadır. Lojistiğinden ödemesine, üretim veya tedariğinden satış sonrası hizmetlerin tam oturmadan e ihracata girişilmesinin başarısızlıkla sonuçlanması kaçınılmazdır diyebiliriz.

 

E İhracatta Nasıl Güven Kazanabilirim ?

 

    E ihracat için güven olmazsa olmazdır. Başka bir ülkeden satıcılar sizin mal ve hizmetlerinize talep gösteriyorlar ise almaları için en kritik nokta güvenlerini kazanmaktır. Müşteri güveni kazanma ve markanızı sağlam bir zemine oturtmanız uzun zaman alacak bir süreçtir. Uzun süreci doğru yönetmeniz ve müşteri memnuniyetini sağlamanız, bunları yaparken karşı ülkenin ürün/hizmetinize uyguladığı kuralları bilmeniz ve karşılaşabileceğiniz muhtemel sorunları hızlı bir şekilde çözümleyebilmeniz gerekmektedir. E ihracatta tecrübeli birilerinden faydalanmanız sizin faydanıza olacaktır. Her ülkenin gümrüğü kendine göre düzenlenmektedir.Türkiyede serbest ve kolay olan bir ürünün nakliyesi, başka bir ülkenin gümrüğünde ek kurallara takılabilir. Teslim etmek istediğiniz ürünün karşı ülkede karşılaşacağı prosedürleri iyi araştırmanız ve pozisyonunuzu ona göre almanız ürününüzün sorunsuz ve hızlı teslim edilmesi için gereklidir. Bu tarz sorunlarla karşılaşmamak içinse kargo şirketlerinin çözümlerine başvurabilir, iyice analiz ederek sorun yaşamanızı önleyebilirsiniz. Ticaret bakanlığı, kargo şirketleri ve diğer ülkelerdeki temsilciler arasında imzalanan protokollerin sayısı her geçen gün artmakta ve çıkan sorunlar azalmakta dolayısı ile e ihracat daha kolay ve mümkün olmaktadır.

 

e ihracat satış yapmak

 

    Güven için yapabileceğiniz bir diğer yöntem ise, özellikle başlangıçta piyasayı çözümlemek ve ürünlerinizi test edebilmeniz için kolay yol oturmuş altyapısı olan global hizmet veren e ticaret siteleridir. Bu hizmetlere amazon, ebay, etsy gibi siteleri söyleyebiliriz. Daha global olan bu firmalara ek olarak her ülkede bulunan daha yerel hizmet veren e ticaret sitelerinde satıcı hesabı oluşturabilirsiniz. Kargo sorununuzu depolarını kullanarak çözebileceğiniz hizmetler olduğu gibi, kendi adresinizden de yapabilirsiniz.Eğer ürünlerinizi satmak istediğiniz ülkeye kargolamak ve dağıtımını o ülkeden yapmak istiyorsanız Amazon FBA yı deneyebilirsiniz. Amazon FBA sisteminde amazon şirketinden ürünlerinizi koyabileceğiniz bir depo alanı kiralayabilir ve kiraladığınız depo üzerinde müşteriye hızlı teslimat yapabilirsiniz. Bu hizmet için amazon sizden cüzi bir miktar talep etmektedir. Uzak ülkelere yapacağınız teslimatlarda hızınızı artırmanız için FBA yı kesinlikle öneririrz. Dürüst bir şekilde yapıldığı takdirde hesabınızı aktif tutabilir ve sorunla karşılaşmazsınız, fakat yanıltıcı bilgi ve şüpheli içerik ve ürünler satarsanız hesabınız "FBA ile satış yapıyor bile olsanız" kapanabilir. Bu sebeple e ihracat yapmak isteyen girişimcilere verebileceğimiz en iyi tavsiye dürüst olmaları ve her sürecin takibini yapmalarıdır.

 

Beğenebileceğiniz Diğer Yazılar